Bakanlıktan Deterjan Uyarısı!

Ticaret Bakanlığı’nca, özellikle Pandemi döneminde kullanımı artan deterjan ürünlerine yönelik uyarıda bulunuldu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, denetimleri yıl boyunca gerçekleştirilen deterjanların, özellikle bayram döneminde tüketimlerinde artış görülüyor.

Yaşanabilecek kazaları önlemek, tüketicilerin sağlık ve güvenliklerini korumak için deterjan ürünlerini satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Tüketiciler tarafından yoğunlukla tercih edilen deterjan, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi temizlik amaçlı ürünlerin yanlış kullanımları sonucunda özellikle farklı maddelerin birbirine karıştırılarak solunması ölümcül kazalara neden oluyor.

Tüketicilerin temizlik ürünü satın alırken orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve ürün üzerinde bulunan kullanma talimatı, zararlılık ve önlem ifadeleri ile sembollerin dikkate alınması sağlık ve güvenlikleri açısından büyük önem taşıyor. Tüketicilerin, etiketinde veya ambalajında üretici-ithalatçı bilgileri bulunmayan ürünleri satın almamaları gerekiyor.

Açıklamaya göre, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nce deterjan ürünlerinin kullanımında şu hususlara dikkat edilmesi önerildi:

– Kullanma talimatı mutlaka okunmalı, çocuklardan ve gıda maddelerinden uzak tutulmalı, zehirlenme durumlarında Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) 114 numaralı telefonunu veya Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 numaralı telefon aranmalı.

– Çamaşırlar ve bulaşıklar yıkandıktan sonra bol su ile durulanmalı (elde yıkama için olan deterjanlarda), cildi korumak amacıyla ellerin deterjanla uzun süre temasından kaçınılmalı, bu ürünler el, yüz, vücut ve gıda maddeleri temizliğinde kullanılmamalı.

-Çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo açıcı gibi ürünleri kullanırken ise eldiven giyilmeli. Başka bir ürün veya maddeyle kesinlikle karıştırılmamalı, ambalaj tamamen boşaltıldıktan sonra geri dönüşüm işlemine gönderilmeli.

– Oda ve araba kokuları gibi hava aromatize edici ürünler, hamilelerin, bebeklerin ve solunum sistemi hastalığı olan kişilerin bulunduğu ortamlarda kullanılmamalı, doğrudan solunmamalı, vücuda temas ettirilmemeli, üründe kullanılan etken maddeler alerjiye sebep olabilir, etiket kontrolü yapılmalı.

Halı yıkama firmalarınca kullanılan malzemeler de bakanlıkça denetlenirken tüketicilerin ilgili mevzuata uygun temizlik ürünleri kullanan işletmeleri tercih etmesi önem taşıyor.

Deterjan kullanımında nelere dikkat edilmeli?

1- Mümkün olduğunca deterjanları solumayınız.

2-Evde cerrahi müdahale yapmıyorsanız antibakteriyel özel sabunlara ihtiyacınız yok! Su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkamanız yeterli.

3-Çocuk odasını temizledikten sonra havalandırınız.

4-Çocuğun temas ettiği oyuncakları deterjan ile yıkıyorsanız iyice duruladığınızdan emin olunuz.

5- Oda parfümleri, deodorantlar çocuklarda alerji yapabilir özellikle bebeğiniz varsa bol bol parfüm, deodorant kullanmaktan kaçınınız. Anne kokusu onun en sevdiği koku bunu unutmayınız.

6-Bebek kıyafetlerini sabun veya onlar için özel üretilen deterjanlarla yıkayınız. Tenine temas eden kıyafetler deterjan sebebiyle alerji yapabilir.

7- Bebeğinizin yanında halı süpürme, toz alma gibi işler yapmayınız. Havaya kaldırdığınız tozları bebeğinize yutturmuş olursunuz. Ama temizlik uğruna bebeği başka bir odada gözetimsiz de bırakıp temizliğe dalmayınız. Mümkünse uyuduğu saatleri tercih ediniz.

8-Her şeyi sağlıklı yapmak uğruna elinizde sirke ve su ile dolaşıp evinizi sirke kokutmanız da çok mantıklı değil. Netice olarak çocuk bu maddelerle evde karşılaşmasa komşuda veya dışarıda karşılaşacak. Her şeyin azı karar çoğu zarar unutmayınız.

9-Fazla temiz,steril ortamlarda büyüyen çocuklar araştırmalara göre daha fazla hastalanmaktadır. Her yeri bakteri ve mikroptan arındırmak uğruna kendinizi harap etmeyiniz.

10- Sadece sık sık el yıkamak ile dahi pek çok hastalığı önlemiş olacağınızı unutmayınız. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında el yıkamak önemli bir korunma yöntemidir. Ellerinizi (ve çocuğunuzun ellerini) su ve normal bir sabun ile düzgün ve sık yıkamanızı öneririz.

2020-06-28T12:45:06+03:00Haber|Yorum yok

Siz de fikrinizi belirtin

Go to Top